Gulasz mięsny z ciecierzycą

4.5 (200 ocen)

  • 13 godz.

Bardzo lubię dania z ciecierzycy, przede wszystkim dlatego, że jest bardzo zdrowa.

  • 13 godz.

Składniki:

  • 180 g ciecierzycy (nie z puszki)
    80 dag wołowiny/wieprzowiny/cielęciny pokrojonej w kostkę
    1 duża cebula pokrojona w cienkie pół talarki
    350 g bakłażana ze skórką i miąższem, pokrojonego w kostkę
    1 łyżka mielonego ziela angielskiego
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    2 łyżki posiekanej mięty bądź po mojemu natki pietruszki
    150 ml jogurtu naturalnego
    4 duże pomidory, obrane i pokrojone w cienkie plastry
    2 ząbki czosnku - posiekane
    pół łyżeczki cukru
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz mięsny z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy zimną wodą.
    Odstawiamy na noc lub na 12 godzin.
    Po upływie tego czasu odlewamy wodę i zalewamy ciecierzycę nową wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 minut.

    Następnie odlewamy ciecierzycę przez sito tak by woda trafiła do jakiegoś naczynia, gdyż będzie nam potrzebna.
    Rozgrzewamy na patelni olej i na ostrym ogniu zasmażamy mięso partiami i solimy, a następnie zdejmujemy je z patelni łyżką cedzakową.
    Na uzyskanym "sosie" smażymy cebulę i bakłażana przez około 5 minut.
    Dodajemy przyprawy a następnie pomidory, mięte bądź pietruszkę i czosnek.
    Wszystko zapiekamy około 5 minut.
    Dolewamy szklankę wody z ciecierzycy i wszystko mieszamy.
    Następnie dusimy całość przez około 30 minut, a potem dodajemy ciecierzycę i gotujemy bez przykrywki jeszcze 20-30 minut.
    W zależności od tego jakiego użyjemy mięsa, musimy je gotować do tego stopnia aby było miękkie.
    Ostatnim składnikiem jaki dodajemy jest jogurt naturalny - dolewamy go na patelnię, ciągle mieszając i doprowadzamy do zagotowania gulaszu i doprawiamy go do smaku.

Porady

resztkę wody z ciecierzycy warto zostawić sobie, jeśli gulasz na drugi dzień zbytno by zgęstniał, wtedy możemy jej użyć do rozcieńczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować