Gulasz indyczy z warzywami i pieczarkami

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Gulasz indyczy z warzywami i pieczarkami jest naprawdę pyszny. Idealnie nadaje się na chłodne dni.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry)
    1 marchew
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    2 łodygi selera naciowego
    300 g pieczarek
    2 ząbki czosnki
    50 ml śmietany 30 %
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    sól morska (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Gulasz indyczy z warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju zarumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić solą i smażyć do zarumienienia. Dodać pokrojony seler naciowy, marchew pokrojoną w półplasterki i pieczarki podzielone na ósemki. Smażyć krótką chwilę. Dołożyć pokrojoną paprykę i zalać wszystko wodą, w takiej ilości, aby zakryła składniki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dusić do miękkości około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać łyżkę masła i śmietanę. Wymieszać do połączenia się składników. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę i dodać do gulaszu. Wymieszać i podgotować do zagęszczenia się sosu. Gulasz podawać z kaszą, makaronem lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować