Gulasz kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Wyłuszczyć ziarna kukurydzy, marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce.
• Paprykę, cukinię, cebulę i obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
• Czosnek obrać, drobno pokroić. Z papryki ostrej wyjąć nasiona i również drobno pokroić.
• Na rozgrzanym maśle i oliwie przesmażyć cebulę. Dodać czosnek, ostrą paprykę i marchewkę. Przesmażyć przez minutę.
• Wsypać ziarna kukurydzy, podlać 1 szklanką wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, tymianek, pokrojoną natkę selera, sól do smaku.
• Po 15 minutach dodać paprykę i ziemniaki, zalać taką ilością wody, aby warzywa były przykryte, i gotować na wolnym ogniu przez następne 15 minut. Jeśli kukurydza jest jeszcze twardawa to pogotować dodatkowe 10 minut. Posolić do smaku.
• Jako ostatnią dodać cukinię, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, i dusić ok. 5-10 minut. Warzywa mają być chrupiące.
• Śmietanę wymieszać z mąką i zagotować z warzywami.
Porady
Jeśli lubicie gulasze z mięsem, to można dodać do niego kawałek wędzonej, kiełbasy.
Komentarze