Gulasz grzybowo-wołowy

0 (0 ocen)

Smaczna propozycja obiadowa

Składniki:

  • 300 g drobno pokrojonych grzybów ( u mnie podgotowanych i zamrożonych)
    700 g. wołowiny
    2 marchewki
    1 cebula
    1 szklanka rosołu ( ew. z kostki)
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka soli ( opcjonalne , tylko wtedy gdy rosół był mało słony)
    szczypta chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz grzybowo-wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby myjemy przekładamy do garnka , zalewamy rosołem , dopełniamy wodą tyle by zakrywała grzyby , gotujemy ok 20 min.
    Wołowinę kroimy w plastry a następnie w paski w poprzek prążków a następnie w dość dużą kostkę , przekładamy do grzybów.
    Marchew obieramy , myjemy ścieramy na tarce o małych oczkach , cebulę obieramy kroimy drobno ,przekładamy do garnka.
    Doprawiamy solą , pieprzem , chili i bazylią. Dusimy razem 40 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia śmietanę mieszamy z paroma łyżkami wywaru sosu , przelewamy do garnka , mieszamy.
    Dusimy ok 5 min.
  • 2. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować