300 g drobno pokrojonych grzybów ( u mnie podgotowanych i zamrożonych)
700 g. wołowiny
2 marchewki
1 cebula
1 szklanka rosołu ( ew. z kostki)
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli ( opcjonalne , tylko wtedy gdy rosół był mało słony)
szczypta chili
Gulasz grzybowo-wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby myjemy przekładamy do garnka , zalewamy rosołem , dopełniamy wodą tyle by zakrywała grzyby , gotujemy ok 20 min.
Wołowinę kroimy w plastry a następnie w paski w poprzek prążków a następnie w dość dużą kostkę , przekładamy do grzybów.
Marchew obieramy , myjemy ścieramy na tarce o małych oczkach , cebulę obieramy kroimy drobno ,przekładamy do garnka.
Doprawiamy solą , pieprzem , chili i bazylią. Dusimy razem 40 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia śmietanę mieszamy z paroma łyżkami wywaru sosu , przelewamy do garnka , mieszamy.
Dusimy ok 5 min.
Komentarze