Grzanki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Będzie "szpinakowo", prawdziwa rozkosz podniebienia. Podpowiem po cichutku,że panowie (a znam takich kilku) bardzo sobie cenią tę przekąskę do kufla dobrego piwa.

  • 20 min

Składniki:

  • Szpinak , może być mrożony około 40 dkg
    Śmietana 18 % 3 łyżki lub mleko
    1 łyżka mąki do zagęszczenia szpinaku
    3 ząbki czosnku
    sól i sok cytrynowy
    2 bagietki
    3 jaja
    3 plastry szynki lub innej wędliny
    parmezan starty lub inny twardy żółty ser do posypania

Grzanki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Szpinak, dowolną ilość przygotować jak dodatek do drugiego dania, czyli: liście poddusić na maśle (szpinak może być mrożony), dodać sporą ilość zgniecionego czosnku ,troszkę śmietany lub mleka , leciutko oprószyć mąką do zgęstnienia, przyprawić wegetą , pieprzem , czym kto woli. Bagietkę kroić ukośnie w zgrabne kromeczki. Na patelni usmażyć jajecznicę z odrobinką szynki lub boczku, dość gęstą, ułożyć na pieczywie, następnie przykryć "kołderką" szpinaku posypać parmezanem lub dowolnym ,twardym żółtym serem. Zapiec w piekarniku do lekkiego zrumienienia. Znikną jak kamfora !

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2012

Komentarze

Podobne przepisy