Bardzo atrakcyjna wizualnie i do tego smaczna propozycja na śniadanie, kolację lub też przystawkę. Słodko – kwaśne, z orientalna nutą pomidorki z jabłkiem na chrupiącej grzance, z dodatkiem twarogu solankowego.
Składniki:
8 kromek pszennego pieczywa
2 średnie jabłka (2 x 150 g)
1 mała czerwona cebula (50 g)
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka ketchupu pikantnego
½ - 1 łyżeczka curry
300 g pomidorków koktajlowych
oliwa lub olej
szczypta soli
szczypta cukru
250 g twarogu solankowego 8,5% tłuszczu
pieprz kolorowy mielony do smaku
Grzanki z pieczonymi pomidorkami i jabłkiem oraz twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczywo zrumienić z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. Grzanki odłożyć.
Formę (29 x 39) wyścielić papierem do pieczenia, tworząc z niego dwie oddzielne części.
Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w małą kostkę, obraną cebulę posiekać. Jabłka, cebulę, 1 łyżkę tłuszczu i ketchupu oraz curry wymieszać, a całość umieścić w jednej z wydzielonych części formy. W drugiej części ułożyć pomidorki pokrojone na połówki (stroną przekrojoną do góry), skropić je tłuszczem i oprószyć solą oraz cukrem.
2.Jabłka i pomidorki piec bez przykrycia 30 – 35 min (200 st. C).
3.Pieczone jabłka wymieszać z natką pietruszki.
Na każdą grzankę nałożyć porcję jabłek i pomidorków, wierzch posypać pokruszonym serem, a całość doprawić kolorowym pieprzem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze