Grzanki z serem i szynką

4.44 (171 ocen)

  • 45 min

Fajna propozycja na ciepłae śniadanie lub kolację

  • 45 min

Składniki:

  • 1 bułka paryska
    3 łyżki masła
    1 mała cebula
    20 dag. szynki konserwowej
    25 dag. sera
    3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
    pieprz
    ostra papryka
    2 łyżki suszonych pomidorów
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

4.44 (171 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki Tosty Grzanki Ser

Grzanki z serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzanki z serem i szynką 1. Szynkę drobno pokroić a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie zmiksować ser z szynką, z drobno pokrojoną cebulką i śmietaną. Powstałą masę doprawić na pikantnie pieprzem i ostrą papryką.Bułkę paryską pokroić na kromki o grubości ok.1 cm. Następnie każdą z nich posmarować masłem z każdej strony i ułożyć na blaszce.
  • Grzanki z serem i szynką 2. Grzanki posmarować z jednej strony pastą serowo-szynkową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Grzanki muszą się ładnie zrumienić. Po wyjęciu na jeszcze ciepłe nałożyć pokrojone drobno suszone pomidory i posypać je szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować