Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką

0 (0 ocen)

Aromatyczny, rozgrzewający grzaniec to świetny pomysł na zimowe wieczory. Najlepiej przyrządzić go samemu, gdyż eksperymentując z przyprawami korzennymi, a także owocami i nalewkami możemy stworzyć swój ulubiony smak.

Składniki:

  • 0,75l wina czerwonego (półwytrawne lub półsłodkie wg gustu)
    100ml wiśniówki (opcjonalnie żubrówki)
    laska cynamonu
    ½ laski wanilii
    kilka goździków
    kawałek kory cynamonu
    1-2 anyże gwieździste
    2 plasterki pomarańczy + do serwowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Wiśniówka Wina Grzaniec

Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wino, wiśniówkę i przyprawy włożyć do garnka, podgrzewać na umiarkowanym ogniu do około 70-80 stopni. Nie zagotowywać gdyż utracimy z napoju aromat jak i procenty.
    Gotować na minimalnym ogniu przez około 10 minut.
    Przelać przez sitko do kieliszków, podawać z plasterkami świeżej pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwone wino Wino Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować