Aromatyczny, rozgrzewający grzaniec to świetny pomysł na zimowe wieczory. Najlepiej przyrządzić go samemu, gdyż eksperymentując z przyprawami korzennymi, a także owocami i nalewkami możemy stworzyć swój ulubiony smak.
Składniki:
0,75l wina czerwonego (półwytrawne lub półsłodkie wg gustu)
100ml wiśniówki (opcjonalnie żubrówki)
laska cynamonu
½ laski wanilii
kilka goździków
kawałek kory cynamonu
1-2 anyże gwieździste
2 plasterki pomarańczy + do serwowania
Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wino, wiśniówkę i przyprawy włożyć do garnka, podgrzewać na umiarkowanym ogniu do około 70-80 stopni. Nie zagotowywać gdyż utracimy z napoju aromat jak i procenty.
Gotować na minimalnym ogniu przez około 10 minut.
Przelać przez sitko do kieliszków, podawać z plasterkami świeżej pomarańczy.
Komentarze