Grzyby w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.grzyby w occie: 1/2 litra octu 10% 1 1/2 litra wody ziele angielskie pieprz prawdziwy gorczyca 1 ząbek czosnku 3-4 liście laurowe 1 marchewka w plasterkach 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 5-6 dorodnych cebul pokrojone w piórka- jeśli chcesz zrobić sałatkę grzybową ze składników i wody zagotować zalewę. jako ostatni dodać ocet. taką zalewą zalewać grzyby ułożone w słoikach do wysokości maksymalnie 1/2- 3/4 przestrzeni słoika, resztę musi wypełnić zalewa. marchewkę dodaję nie tylko ze względu na walory smakowe ale pełni ona jeszcze jedną ważną funkcję a mianowicie nie pozwala zalewnie "ześluzować" się tak mocno. zalewa jest do każdego rodzaju grzybów a dodatkowo do sałatek grzybowych. ja ostatnio robiłam maślaczki z cebulą pycha. wszystkie grzyby pasteryzuję 10 minut. oczywiście grzyby przed włożeniem do słoika muszą być oczyszczone, sparzone i obgotowane w wodzie lekko osolonej od 15 minut do godziny w zależności od rodzaju. 15 min dla prawdziwków, podgrzybków, kozaczków 35-40 min kurki 40-55 min opieńki 60 min boczniaki, kanie rada: w przypadku maślaków robię mocniejszą zalewę- 1/2 l octu 10% na 1 l wody a reszta bez zmian. robię tak bo maślaki są specyficzne i zalane słabą zalewą nie czuć wcale octem.
Komentarze