Grzyby marynowane z zalewie octowej

4.5 (146 ocen)

Marynowanie grzybów to temat rzeka. Co roku marynuję dość dużo grzybów, ale zazwyczaj wybieram proste i mało skomplikowane przepisy, w myśl zasady im prościej, tym smaczniej.

Składniki:

  • Ok 4kg grzybów - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki (najlepsze małe)
    Sól
    3-4 cebule
    Liście laurowe
    Ziarenka pieprzu
    Ziele angielskie

    Zalewa:
    4 szkl wody
    2 szkl octu
    2 łyżki soli
    6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby marynowane z zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zdrowe grzyby przebieramy, dokładnie czyścimy, myjemy, odsączamy i kroimy na cząstki jednakowej wielkości. Grzyby wrzucamy do wrzątku, dodajemy całą cebulę (po ugotowaniu usuwamy ją) i sól. Gotujemy około 10min, po czym grzyby wyjmujemy i odsączamy.
  • 2. Przygotowujemy zalewę z czystej wody, octu, soli i cukru, całość zagotowujemy.
  • 3. Do małego słoika na dno wkładamy po 4 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu i 1 listek laurowy. Pozostałe cebule obieramy i kroimy w pióra. Układamy ją na przemian z grzybami w przygotowanych słoikach. Grzyby zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
    Słoje zakręcamy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą, (wody w garnku tyle, by sięgały do 3/4 wysokości słoja) - zagotowujemy przez 10 - 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować