Marynowanie grzybów to temat rzeka. Co roku marynuję dość dużo grzybów, ale zazwyczaj wybieram proste i mało skomplikowane przepisy, w myśl zasady im prościej, tym smaczniej.
Składniki:
Ok 4kg grzybów - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki (najlepsze małe)
Sól
3-4 cebule
Liście laurowe
Ziarenka pieprzu
Ziele angielskie
Grzyby marynowane z zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zdrowe grzyby przebieramy, dokładnie czyścimy, myjemy, odsączamy i kroimy na cząstki jednakowej wielkości. Grzyby wrzucamy do wrzątku, dodajemy całą cebulę (po ugotowaniu usuwamy ją) i sól. Gotujemy około 10min, po czym grzyby wyjmujemy i odsączamy.
2.Przygotowujemy zalewę z czystej wody, octu, soli i cukru, całość zagotowujemy.
3.Do małego słoika na dno wkładamy po 4 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu i 1 listek laurowy. Pozostałe cebule obieramy i kroimy w pióra. Układamy ją na przemian z grzybami w przygotowanych słoikach. Grzyby zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
Słoje zakręcamy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą, (wody w garnku tyle, by sięgały do 3/4 wysokości słoja) - zagotowujemy przez 10 - 15 min.
Komentarze