Grzyby jak świeże

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo smaczne na zimowe wieczory.

Składniki:

  • ● dowolna ilość grzybów
    ● sól
    ● kwasek cytrynowy
    ● woda

Grzyby jak świeże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby czyścimy, kroimy
    w plasterki i kilka razy płuczemy.
    Do gotującej się bardzo
    słonej wody dodajemy łyżeczkę
    kwasku (grzyby zachowają
    kolor), wrzucamy
    grzyby i gotujemy 10 minut,
    zbierając łyżką szumowiny.
  • 2. Grzyby odcedzamy (wodę
    zachowujemy) i przekładamy
    do słoiczków (nie ugniatamy),
    zalewamy słoną wodą i pasteryzujemy
    20 minut od zawrzenia.
    Następnego dnia
    ponownie pasteryzujemy 20
    minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy