Grzyby duszone w piekarniku

4.5 (185 ocen)

Danie, które pojawia się tylko w czasie, gdy dostępne są świeże grzyby. Proste do zrobienia, jedyny problem to czyszczenie grzybów, ale być może tylko ja nie lubię tego robić.

Składniki:

  • 1 kg podgrzybków
    1/2 kg prawdziwków
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    200 g śmietany 18%
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    czerwone wino do podlania
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzyby duszone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na pół lub na cztery. Cebulę pokroić w piórka.
  • 2. W dużym garnku, najlepiej takim który możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wrzucić grzyby, posolić popieprzyć, dusić parę minut pod przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok.
  • image-1rc8afm 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszać i kontynuować pieczenie.
  • 4. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki Prawdziwki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować