Grzybki marynowane

4.99 (183 ocen)

Grzybki w occie to raj dla smakoszy a zwłaszcza grzybiarzy.Kozaczki ( u mnie czerwone łebki) są pyszne i chrupiące.

Składniki:

  • ok.1 kg małych kozaków - jeżeli większe to tylko same kapelusze
    MARYNATA :
    1 litr wody + 200 ml octu 10 %
    1 płaska łyżka soli
    3 czubate łyżki cukru
    1 cebula pokrojona w talarki + 1 marchew też pokrojona
    kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i ze 4 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0prx72b 1. Grzyby dokładnie umyć (muszą być zdrowe, jędrne podgotować w osolonej wodzie (1 płaska łyżka na 1 litr wody) ok. 20-30 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.
    Przyrządzoną marynatę pogotować 15 minut, na 5 minut wrzucić grzybki,
    gorące wkładać do czystych słoiczków, zalać gorącą zalewą, wstawić do garnka i zalać na 2/3 wysokości słoiczków gorącą wodą i pasteryzować 20 minut.

Porady

Jeśli mamy mało słoików to można zostawić je w garnku aż do ostygnięcia ,a jeżeli więcej to gorące słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kozaki Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować