GRZYBOWE PLACKI PO BIESZCZADZKU

0 (0 ocen)

W moim regionie placki po bieszczadzku to odpowiednik popularnych placków po węgiersku. Ja tym razem przygotowałam te danie w wersji bezmięsnej. Pomiędzy plackami jest sos z grzybów leśnych. I tradycyjnie na górze śmietanowy kleks. Pyszne połączenie.

Składniki:

  • PLACKI:
    2kg ziemniaków
    1 jajko
    2 łyżki śmietany
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki soli
    łyżeczka pieprzu
    szczypta papryki słodkiej mielonej
    olej do smażenia
    SOS GRZYBOWY
    1,5 szklanki wody
    0,5 kostki bulionu warzywnego
    1 szklanka świeżych grzybów leśnych
    Pół szklanki gęstej śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej
    Sól i pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grzybowe placki po bieszczadzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy, odlewamy wodę, do masy dodajemy powstałą skrobię. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Jak masa będzie rzadka dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki. Na rozgrzanej patelni smażymy większe placki ziemniaczane.
  • 2. Do rondelka wlewamy wodę, jak zacznie wrzeć, dodajemy pół kostki rosołowej a następnie pokrojone w kostkę grzyby. Gotujemy 20 minut. Śmietanę łączymy z mąką i 2 łyżkami gorącego wywaru grzybowego. Wlewamy całość do rondelka i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Usmażony placek ziemniaczany kładziemy na talerz, następnie polewamy go sosem i przykrywamy drugim plackiem. Na górę polewamy jeszcze raz lekko sosem i kładziemy kleks ze śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować