Grzybowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, miękkiego masła,
szczypty soli i żółtek szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy
kulę, zawijamy w folię
spożywczą i wkładamy na godzinę
do lodówki.
2.Na oprószonej mąką stolnicy
rozwałkowujemy ciasto, a następnie
foremką do babeczek
wykrawamy krążki. Foremki natłuszczamy
i wylepiamy ciastem.
Piekarnik rozgrzewamy
do temperatury 200 °C. Babeczki
pieczemy 10 minut.
3.Umyte i osuszone grzyby
drobno kroimy i dusimy na oleju,
aż płyn odparuje. Przyprawiamy
do smaku solą i pieprzem. Koperek
płuczemy, osączamy
i drobno siekamy. Dodajemy do grzybów i mieszamy. Napełniamy
babeczki i posypujemy startym
serem. Zapiekamy w temp.
180 °C, aż ser się roztopi.
Komentarze