Grzybowe babeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na co dzień gotuję dla 4 osób. Wszyscy preferujemy zdrową kuchnię. Lubimy dania z warzywami, a latem ze świeżymi grzybami, które chętnie zbieramy.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3/4 kostki masła
    ● 2 szklanki mąki
    ● sól
    ● 2 żółtka
    ● 5 dag żółtego sera
    ● tłuszcz do foremek
    Farsz:
    ● 1/2 kg grzybów
    ● sól, pieprz
    ● 2 cebule
    ● 1 łyżka oleju
    ● kilka gałązek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grzybowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, miękkiego masła,
    szczypty soli i żółtek szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy
    kulę, zawijamy w folię
    spożywczą i wkładamy na godzinę
    do lodówki.
  • 2. Na oprószonej mąką stolnicy
    rozwałkowujemy ciasto, a następnie
    foremką do babeczek
    wykrawamy krążki. Foremki natłuszczamy
    i wylepiamy ciastem.
    Piekarnik rozgrzewamy
    do temperatury 200 °C. Babeczki
    pieczemy 10 minut.
  • Grzybowe babeczki 3. Umyte i osuszone grzyby
    drobno kroimy i dusimy na oleju,
    aż płyn odparuje. Przyprawiamy
    do smaku solą i pieprzem. Koperek
    płuczemy, osączamy
    i drobno siekamy. Dodajemy do grzybów i mieszamy. Napełniamy
    babeczki i posypujemy startym
    serem. Zapiekamy w temp.
    180 °C, aż ser się roztopi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować