Grzybowa z domowym groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby wypłukać ,przełożyć do garnka dodać przyprawy i czosnek , zalać około 2 litrami wody i odstawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie dodać warzywa,wstawić na ogień i wstawić na ogień, gotować 40 minut.Gdy grzyby będą miękkie , doprawić solą , dodać masło oraz mąkę rozkłóconą z niewielką ilością wody i jeszcze chwilę gotować.Po czym wyłączyć palnik, do śmietany wlać 1/2 chochli gorącego wywaru i starannie wymieszać i wlać do zupy , przemieszać ,w ten sposób śmietana nie zetnie się w zupie.
2.Wodę zagotować z margaryną ido gotującej wody , wsypać mąkę i dobrze roztrzepać.
Do przestudzonej masy dodać, po jednym jajku ciągle ubijając trzepaczką.
Pod koniec przez chwilę ucierać w mikserze.
Gotową masę kłaść szprycą małymi kupkami ,na lekko wysmarowaną blaszkę o wymiarach 40/40 i piec temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
3.Zupę podawać z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki.
Komentarze