Grysikowe ciasto z mascarpone

0 (0 ocen)

Przepis na to ciasto znalazłam przypadkiem, szykowałam się na przyjazd teściowej i chciałm zrobić coś pysznego. Po pierwszym kęsie wiedziałam że był to strzał w dziesiątkę, wszyscy byli nim zachwyceni.

Składniki:

  • - 500 g serka mascarpone
    - 500 g kaszy manny
    - 4 jajka
    - 320 g cukru
    - 125 g masła
    - 5 łyżek soku ze świeżej pomarańczy
    - 1 proszek do pieczenia
    - 70 g płatków migdałowych
    - Amaretto

Grysikowe ciasto z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy, po wystudzeniu ucieramy z serkiem mascarpone i 200 g cukru. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Kaszę manne łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciepła ciasto kroimy na kawałki. Na talerzyk wlewamy trochę Amaretto i moczymy ciasto. Na zimno jest również pyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy