Wyjątkowe jest tutaj nie tylko gryczane ciasto (niezwykle delikatne i zdecydowanie zdrowsze od tego na mące pszennej), ale również masa serowa- puszysta, wilgotna i dzięki dodatkowi serka mascarpone przyjemnie aksamitna.
60 min
Składniki:
Składniki:
Na ciasto:
· 300 g mąki gryczanej
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 150 g brązowego cukru
· jajko
· 130 g miękkiego masła
· szczypta soli
· skórka otarta z 1 cytryny
· truskawki
Masa serowa:
· zmielony twaróg 600 g
· 200 g miękkiego masła
· 4 jajka
· 200 g cukru pudru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· łyżka mąki pszennej
· 200 g serka mascarpone
Gryczany sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, sól, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dużą tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut.
Na nieco przestudzony spód wykładamy całe truskawki.
2.Masa serowa:
Masło miksujemy z cukrami, dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy twaróg i serek mascarpone oraz mąki. Pod koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na truskawki. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Wówczas para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka.
Wystudzony sernik dekorujemy świeżymi truskawkami oraz masą mascarpone (50 g miękkiego masła zmiksować z łyżką cukru pudru, dodać 300 g mascarpone, śmietan fix i sok z połowy cytryny). Smacznego!
Komentarze