Gryczany sernik z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowe jest tutaj nie tylko gryczane ciasto (niezwykle delikatne i zdecydowanie zdrowsze od tego na mące pszennej), ale również masa serowa- puszysta, wilgotna i dzięki dodatkowi serka mascarpone przyjemnie aksamitna.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Na ciasto:
    · 300 g mąki gryczanej
    · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    · 150 g brązowego cukru
    · jajko
    · 130 g miękkiego masła
    · szczypta soli
    · skórka otarta z 1 cytryny

    · truskawki

    Masa serowa:
    · zmielony twaróg 600 g
    · 200 g miękkiego masła
    · 4 jajka
    · 200 g cukru pudru
    · 2 łyżki cukru waniliowego
    · 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    · łyżka mąki pszennej
    · 200 g serka mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gryczany sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, sól, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dużą tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut.
    Na nieco przestudzony spód wykładamy całe truskawki.
  • 2. Masa serowa:

    Masło miksujemy z cukrami, dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy twaróg i serek mascarpone oraz mąki. Pod koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na truskawki. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Wówczas para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka.

    Wystudzony sernik dekorujemy świeżymi truskawkami oraz masą mascarpone (50 g miękkiego masła zmiksować z łyżką cukru pudru, dodać 300 g mascarpone, śmietan fix i sok z połowy cytryny). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować