Gryczane ciastka z orzechami

4.5 (150 ocen)

  • 20 min

Jakiś czas temu kupiłam mąkę gryczaną, do czegoś trochę zużyłam a z resztą nie miałam pomysłu co zrobić. W końcu postanowiłam zrobić ciastka, bez mąki pszennej, tylko z mąką gryczaną. Wyszły zaskakująco dobre, kruche z zewnątrz, miękkie w środku.

  • 20 min

Składniki:

  • Porcja na ok. 25 szt.:
    150 g mąki gryczanej
    50 g cukru
    2 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duże jajko
    1 czubata łyżka kwaśnej śmietany

    ok.25 szt, połówek orzechów włoskich

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Bezy

Gryczane ciastka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki gryczanej wsypać cukier, proszek do pieczenia i mielone orzechy włoskie, dodać śmietanę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Wilgotnymi rękami formować małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nie spłaszczać. Na środek każdej kulki ciasta wcisnąć połówkę orzecha włoskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 14 minut.

Porady

Zamiast mielonych orzechów włoskich można dodać mielone orzechy laskowe lub mielone migdały. Zamiast połówek orzechów włoskich można dodać całe orzechy laskowe lub całe migdały bez łupinki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka gryczana Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować