Przepyszne! Jedno z najlepszych brownie jakie jadłam. Mocno czekoladowe, wilgotne, uzależniające ;) z dodatkiem orzechów laskowych w czekoladzie, polecam!
Składniki:
120 g masła
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
75 g cukru
2 łyżki Nutelli
2 jajka
75 g mąki gryczanej
100 g orzechów laskowych w czekoladzie
Gryczane brownie z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do garnuszka o grubym dnie wrzucić masło, połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Postawić na małym ogniu i co chwilę mieszając rozpuścić. Przestudzić.
Do masy dodać cukier i Nutellę, wbić jajka i dokładnie całość zmiksować (lub wymieszać rózgą).
Na koniec wsypać mąkę gryczaną i ponownie całość wymieszać.
Masę przełożyć do formy o wymiarach ok. 20x20cm, wyścielonej papierem. Wyrównać, na wierzchu ułożyć orzechy w czekoladzie, wcisnąć w ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut.
Komentarze