Gryczotto

0 (0 ocen)

risotto inaczej

Składniki:

  • 50 dag kaszy gryczanej
    1 czerwona papryka
    2 cebule
    50 dag świeżych pieczarek
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    l litr wywaru z warzyw ( może być z kostki rosołowej lub np;Kucharek)
    2-3 łyżki oleju

Gryczotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzewam na patelni, wsypuję suchą kaszę i smażę, do momentu aż kasza wchłonie tłuszcz. Wlewam szklankę rosołu i gotuję, aż cały rosół zostanie wchłonięty, czynność powtarzam do czasu, gdy wykorzystam cały litr wywaru dolewając po jednej szklance. Na osobnej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę pokrojoną w pół talarki cebulę. Do podduszonej cebuli dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i pieczarki. Wszystko duszę do miękkości , od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodaję odsączoną kukurydzę, podsmażam przez chwilkę. Miękkie warzywa przekładam do uprażonej kaszy, wszystko razem gotuję ok 2 min, doprawiam koperkiem i nakładam na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy