Usłyszałam kiedyś o niej w telewizji i mnie bardzo zaciekawiło...lubię takie połączenia.Robiłam już ją parę razy na święta.Wybornie smakuje ze smażonym karpiem ale równie dobrze z wędliną.Polecam
Grusztarda-musztarda z gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obieramy i wykrawamy gniazda kroimy na 4 częsci.Wykładamy pergamin na blachę i układamy nasze gruszki,pieczemy w 180st.ok30 min.
Do garnka dajemy gorczycę zalewamy ją octem dajemy liście,ziele i sól,gotujemy to 2-3min,pozostawiamy do wystygnięcia wyciągamy liście i ziele dajemy miód i pieprz.Wystudzone gruszki blendujemy,dajemy zalewę i dalej blendujemy ale nie na papkę tylko aby niektóre ziarna gorczycy pozostały chrupiące.Przekładamy do słoików ,wkładamy do lodówki .Musztarda może stać ok 2 tyg.ale pewnie zniknie wcześniej :).
SMACZNEGO.
Komentarze