Gruszkowe ciasto z bakaliami

0 (0 ocen)

Ciasto, które jest wilgotne i bardzo dobre w smaku.

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1/3 szklanki oleju z pestek winogron
    2 świeże gruszki
    3 jajka
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    orzeszki piniowe
    żurawina suszona

Gruszkowe ciasto z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. · Całe jajka miksujemy z cukrem, mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
    · Do zmiksowanych jajek z cukrem dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Bardzo dokładnie mieszamy.
    · Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę, dodajemy też wiśnie i żurawinę, które oprószamy mąką. Na koniec dodajemy orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni.
    · Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.

    Zrobić polewę: gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej + 1 łyżka mleka + rum. Posypać płatkami migdałowymi. SMACZNEGO !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy