Gruszkowa konfitura z nutą imbiru

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna konfitura gruszkowa z nutą imbiru, idealna na zimowe śniadania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 4 kg zielonych gruszek,
    - szklanka cukru,
    - szczypta cynamonu,
    - łyż płaska mielonego imbiru,
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Gruszkowa konfitura z nutą imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy na średnim ogniu, aż zmiękną.
  • 2. Dodajemy cynamon, imbir i cukier.
  • 3. Gdy konfitura będzie już przegotowana (po ok 60min) przekładamy do słoiczków, nie zdejmując z ognia.
  • 4. Po napełnieniu słoiczki odwracamy do góry dnem.

Porady

Ja swoich słoiczków nie pasteryzuję, ale jeśli ktoś ma obawy, że się nie zawekowały można wstawić do piekarnika na 50 min, temp 160 C

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować