Gruszkowo-orzechowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki myjemy, obieramy,
usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w dużą kostkę i skrapiamy
sokiem z limonki. Sałaty
myjemy, osuszamy, rwiemy
na kawałki.
2.Sos: składniki dokładnie
mieszamy. Odstawiamy.
3.Czosnek obieramy i przekrawamy
na pół. Bagietkę
kroimy ukośnie w 1-cm kromki.
Skrapiamy oliwą i nacieramy
czosnkiem. Pieczemy
w temperaturze 180 °C, aż
bagietka się zrumieni (ok. 10
minut). Grzanki smarujemy
ricottą i zapiekamy jeszcze
3 minuty.
4.Orzechy wykładamy na
blachę. Prażymy ok. 8 minut
w rozgrzanym piekarniku.
Wyjmujemy i studzimy.
5.Sałaty mieszamy z gruszkami
i orzechami. Polewamy
sosem, ponownie mieszamy.
Podajemy z bagietką.
Komentarze