Gruszkowo-orzechowa z grzankami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tą pyszną kompozycją zachwyciło się już wielu moich znajomych.

Składniki:

  • ● bagietka
    ● oliwa
    ● ząbek czosnku
    ● 10 dag łuskanych orzechów włoskich
    ● 20 dag sera ricotta
    ● 40 dag różnych rodzajów sałat
    ● 2 gruszki
    ● łyżeczka soku z limonki
    Malinowy sos winegret:
    ● 3 łyżki oliwy
    ● 60 ml soku z limonki
    ● 2 łyżki octu malinowego
    ● łyżeczka soli
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu

Gruszkowo-orzechowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszkowo-orzechowa z grzankami 1. Gruszki myjemy, obieramy,
    usuwamy gniazda nasienne.
    Kroimy w dużą kostkę i skrapiamy
    sokiem z limonki. Sałaty
    myjemy, osuszamy, rwiemy
    na kawałki.
  • 2. Sos: składniki dokładnie
    mieszamy. Odstawiamy.
  • 3. Czosnek obieramy i przekrawamy
    na pół. Bagietkę
    kroimy ukośnie w 1-cm kromki.
    Skrapiamy oliwą i nacieramy
    czosnkiem. Pieczemy
    w temperaturze 180 °C, aż
    bagietka się zrumieni (ok. 10
    minut). Grzanki smarujemy
    ricottą i zapiekamy jeszcze
    3 minuty.
  • 4. Orzechy wykładamy na
    blachę. Prażymy ok. 8 minut
    w rozgrzanym piekarniku.
    Wyjmujemy i studzimy.
  • 5. Sałaty mieszamy z gruszkami
    i orzechami. Polewamy
    sosem, ponownie mieszamy.
    Podajemy z bagietką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy