Pyszne pieczone gruszki w szlafroczku z ciasta francuskiego obsypane cukrem z wanilią i cynamonem. Zasmakują małym i większym łakomczuchom.
30 min
Składniki:
4 gruszki
opakowanie ciasta francuskiego
cukier z prawdziwą wanilią
cukier z cynamonem (oba najlepiej własnego wyrobu)
8 suszonych żurawin
roztopione sklarowane masło do smarowania
Gruszki w szlafroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki myjemy. Kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Gruszki lekko nacinamy. W miejsce gniazd wkładamy 2-3 suszone żurawiny. Gruszki układamy na cieście francuskim. Ciasto okrawamy wokół gruszek tak by je otaczało. Brzeg ciasta powinien mieć ok 2-3 cm, pamiętajmy, że ciasto skurczy się podczas pieczenia. Gruszki i ciasto smarujemy roztopionym masłem, obsypujemy cukrem z wanilią i cynamonem. Pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Porady
W podobny sposób możemy zrobić również jabłka polecam stare odmiany jak antonówka, czy szara reneta.
Komentarze