Gruszki w szlafroku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne pieczone gruszki w szlafroczku z ciasta francuskiego obsypane cukrem z wanilią i cynamonem. Zasmakują małym i większym łakomczuchom.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 gruszki
    opakowanie ciasta francuskiego
    cukier z prawdziwą wanilią
    cukier z cynamonem (oba najlepiej własnego wyrobu)
    8 suszonych żurawin
    roztopione sklarowane masło do smarowania

Gruszki w szlafroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy. Kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Gruszki lekko nacinamy. W miejsce gniazd wkładamy 2-3 suszone żurawiny. Gruszki układamy na cieście francuskim. Ciasto okrawamy wokół gruszek tak by je otaczało. Brzeg ciasta powinien mieć ok 2-3 cm, pamiętajmy, że ciasto skurczy się podczas pieczenia. Gruszki i ciasto smarujemy roztopionym masłem, obsypujemy cukrem z wanilią i cynamonem. Pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.

Porady

W podobny sposób możemy zrobić również jabłka polecam stare odmiany jak antonówka, czy szara reneta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy