Gruszki w sosie z wanilią

0 (0 ocen)

  • 35 min

Deser z gruszkami w delikatnym sosie z wanilią i likierem pomarańczowym. Ten deser rozpływa się w buzi

  • 35 min

Składniki:

  • gruszka - 2 szt.
    żółtko - 2 szt.
    śmietana - 1/2 szklanki
    laska wanilii - 1 szt.
    cukier puder - 3 łyżki
    sok z cytryny - 1/2 szt.
    cukier trzcinowy - 3 łyżki
    likier pomarańczowy - 2 łyżki
    biała czekolada - 1/2 szt.

Gruszki w sosie z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laskę wanilii naciąć i końcem noża wydrążyć miąższ. Gruszki obrać i ugotować w wodzie z dodatkiem likieru pomarańczowego cukru trzcinowego oraz soku z cytryny. ( ja dałam 0,60 litra wody. Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut. Żółtka ubić z cukrem pudrem i wanilią na puch. Dodać stopniowo śmietanę delikatnie mieszając. Sosem polać ugotowane ciepłe gruszki. Posypać wiórkami białej czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy