Gruszki w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wino, dodajemy pokrojone w cząstki pomarańczę i cytrynę, goździki, anyż oraz cynamon. Gdy wino się zagotuje, wrzucamy obrane ze skórki gruszki i zmniejszamy płomień. Gotujemy, aż owoce będą lekko miękkie. Pozostawiamy wszystko w garnku do całkowitego ostudzenia. Im dłużej gruszki będą leżały w winie, tym mocniejszą uzyskają barwę i słodki smak.
2.Z gruszek od dołu delikatnie łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Orzechy mieszamy z miodem i nadziewamy owoce. Układamy na talerzu. Czekoladę topimy i polewamy deser. Podajemy z lodami.
Porady
Aromatyzowane winem gruszki można podawać z różnymi dodatkami: z sosem czekoladowym, bitą śmietaną, lodami, orzechami lub zjadać bez żadnych dodatków.
Komentarze