Gruzińskie kiełbaski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kminek, nasiona kolendry, czarnuszkę i goździki ucieramy w moździerzu lub mielimy. Mięso kroimy w grubą kostkę, zasypujemy zmielonymi przyprawami i startą gałką muszkatołową, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Nie solimy! Całość dokładnie mieszamy by mięso było równomiernie obtoczone w przyprawach i chowamy do lodówki na 12 godzin.
2.Jelita wieprzowe płuczemy i moczymy przez około 1 godzinę.
3.Mięso przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach (7mm), dodajemy sok z granatu i drobno posiekane: cebulę, kolendrę i pietruszkę. Masę solimy i dokładnie wyrabiamy tak, by wszystkie składniki się połączyły.
4.Masą napełniamy jelita formując kiełbaski o długości ok. 20 cm. Usuwamy nadmiar powierza przekuwając jelito szpilką.
5.W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę a następnie zmniejszamy ogień. Kiełbaski parzymy przez 20 minut w prawie wrzącej wodzie.
6.Sparzone kiełbaski można piec w piekarniku lub na grillu - czas pieczenia nie mniej jak 20 minut.
7.Pełna relacja z robienia kiełbasek dostępna jest na moim blogu pod adresem http://www.kapitalnakuchnia.pl/2011/05/domowe-kiebaski.html
Komentarze