Grissini, czyli domowe paluszki z makiem i solą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Łatwe w przygotowaniu, wyśmienite na wieczór jako przystawka dla znajomych. Polecam z różnymi sosami / dipami. Są wdzięczne, można dodać do ciasta sezam, mak, paprykę ostrą, kminek, koperek, co tylko chcemy!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 250 g mąki na pizzę
    5 g świeżych drożdży
    po płaskiej łyżeczce cukru i soli morskiej
    0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
    1 jajko
    garść maku i gruboziarnistej soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grissini Przystawki

Grissini, czyli domowe paluszki z makiem i solą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie z płaską łyżeczką cukru, wlej do miski z mąką z dodatkiem soli.

    Wyrób ciasto, odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

    Po godzinie rozwałkuj cienko ciasto, pokrój w paseczki. Skręć każdego z nich, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp - połowę grissini sezamem, drugą połowę gruboziarnistą solą.
    Możesz też posypać sezamem lub dowolnymi przyprawami czy ziołami.

    Piecz w 200 C aż do zrumienienia.

    Polecam z sosami / dipami: pomidorowym, czosnkowym, pieczarkowym lub ajvarem;)

Porady

Jeśli chcesz zmienić tę przystawkę dodaj do ciasta koperek, a paluszki skręć w kształt koła. I tak piecz okrągłe smakowite warkocze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować