Grissini z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Idealne do piwa lub innego trunku. Mega chrupiące i kruche. Paluszki chlebowe, których przyjemność jedzenia nie ma końca...

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki (na około 30 sztuk):
    320 g mąki pszennej
    4 g drożdży instant
    140 ml wody
    30 ml oleju
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    Dodatki:
    1 łyżka wody
    5 łyżek sezamu
    5 łyżek siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grissini z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać ciepłą wodą i dodać cukier. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać olej i podrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić za pomocą miksera lub ręcznie, na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na bardzo cienki prostokąty o grubości około 0,5 cm. Ciasto posmarować wodą. Posypać obficie sezamem i siemieniem. Docisnąć ziarna do ciasta. Ciasto pokroić na długie cienkie (1 cm) paski. Boki zawinąć w ślimaczki, a całość skręcić w spiralę, okręcając obydwa końce w przeciwnym kierunku. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut.

Porady

Zamiast ziaren do posypania można użyć gruboziarnistej soli lub żółtego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować