Sezon grillowy rozpoczęty a jak grill to obowiązkowo ziemniaki z masłem. Tym razem zwykłe masło zastąpiłam smakowym ze świeżymi ziołami , cebulą i serem żółtym. Wyszło bardzo smaczne połączenie.
Składniki:
10 małych młodych ziemniaków
folia aluminiowa
Masło cebulowo-ziołowe:
100 g. masła śmietankowego 82%
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka tartego sera żółtego
1 biała cebula
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanego świeżego kopru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
duża szczypta soli
Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie szorujemy z piachu , gotujemy w osolonym wrzątku około 10 min. aż staną się delikatnie miękkie.
Folię aluminiową dzielimy na 10 małych arkuszy.
2.Masło cebulowo-ziołowe:
Cebulę obieramy kroimy w kostkę.
Do miski przekładamy masło , dodajemy śmietanę, cebulę , ser oraz zioła.
Doprawiamy.
Składniki miksujemy blenderem na nie całkiem gładką masę.
3.W każdym ziemniaku wykrawamy znak krzyża , faszerujemy go masłem.
4.Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową.
5.Grillujemy 20-30 min.na grillu węglowym lub elektrycznym.
W połowie czasu ziemniaki obracamy na drugą stronę.
Komentarze