Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym

5 (177 ocen)

Sezon grillowy rozpoczęty a jak grill to obowiązkowo ziemniaki z masłem. Tym razem zwykłe masło zastąpiłam smakowym ze świeżymi ziołami , cebulą i serem żółtym. Wyszło bardzo smaczne połączenie.

Składniki:

  • 10 małych młodych ziemniaków
    folia aluminiowa
    Masło cebulowo-ziołowe:
    100 g. masła śmietankowego 82%
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka tartego sera żółtego
    1 biała cebula
    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    2 łyżki posiekanego świeżego kopru
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    duża szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy z piachu , gotujemy w osolonym wrzątku około 10 min. aż staną się delikatnie miękkie.
    Folię aluminiową dzielimy na 10 małych arkuszy.
  • Masło cebulowo-ziołowe 2. Masło cebulowo-ziołowe:
    Cebulę obieramy kroimy w kostkę.
    Do miski przekładamy masło , dodajemy śmietanę, cebulę , ser oraz zioła.
    Doprawiamy.
    Składniki miksujemy blenderem na nie całkiem gładką masę.
  • ziemniaki z masłem 3. W każdym ziemniaku wykrawamy znak krzyża , faszerujemy go masłem.
  • ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym 4. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową.
  • 5. Grillujemy 20-30 min.na grillu węglowym lub elektrycznym.
    W połowie czasu ziemniaki obracamy na drugą stronę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować