Grillowane szparagi z sosem śmietanowo musztardowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam szparagi ! Nie wyobrażam sobie wiosny bez nich. W połączeniu delikatnego sosu, płatków migdałowych oraz zgrillowanej szynki są najlepszą przystawką i początkiem zabawy:)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SZPARAGI:
    - szparagi: 1 pęczek
    MARYNATA DO SZPARAGóW:
    - czosnek: 3 ząbki
    - oliwa: 3 łyżki
    - masło: 1 łyżeczka
    - Zioła:bazylia,zioła prowansalskie,suszone pomidory, oregano: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    SOS śMIETANOWO MUSZTARDOWY:
    - śmietana 12-18%: 6 łyżek
    - musztarda francuska ziarnista: 1 łyżeczka
    - Sól, pieprz, suszona bazylia: 1 szczypta
    DODATKOWO:
    - Szynka/Bekon: 4 plastry
    - płatki migdałowe: 3 łyżki
    - Gęsto ocet balsamico: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grillowane szparagi z sosem śmietanowo musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy,odcinamy twarde końcówki i zalewamy marynatą. Przykrywamy i trzymamy minimum 3 godziny, żeby przeszły smakiem.
    Po tym czasie szparagi wkładamy do piekarnika na funkcje grillowania na 250 C na 10min.
    Składniki na sos połączyć ze sobą. Możecie podać 6-7 łyżek śmietany, jeśli się odchudzacie dodajcie 3 łyżki jogurty naturalnego (gęstego) +2 łyżki śmietany.
    Na patelni podsmażamy szynkę/bekon lub grillujemy je wraz ze szparagami. Kładziemy je na talerz lub zawijamy nimi warzywa.
    Są dwa sposoby na polanie szparagów sosem- możemy go dodać 4min przed końcem grillowania lub polać nim zgrillowane już szparagi zimnym sosem lub wcześniej podgrzanym w garnuszku.
    Całość posypujemy płatkami i polewamy balsamico-jak na zdjęciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować