Uwielbiam szparagi ! Nie wyobrażam sobie wiosny bez nich. W połączeniu delikatnego sosu, płatków migdałowych oraz zgrillowanej szynki są najlepszą przystawką i początkiem zabawy:)
Grillowane szparagi z sosem śmietanowo musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy,odcinamy twarde końcówki i zalewamy marynatą. Przykrywamy i trzymamy minimum 3 godziny, żeby przeszły smakiem.
Po tym czasie szparagi wkładamy do piekarnika na funkcje grillowania na 250 C na 10min.
Składniki na sos połączyć ze sobą. Możecie podać 6-7 łyżek śmietany, jeśli się odchudzacie dodajcie 3 łyżki jogurty naturalnego (gęstego) +2 łyżki śmietany.
Na patelni podsmażamy szynkę/bekon lub grillujemy je wraz ze szparagami. Kładziemy je na talerz lub zawijamy nimi warzywa.
Są dwa sposoby na polanie szparagów sosem- możemy go dodać 4min przed końcem grillowania lub polać nim zgrillowane już szparagi zimnym sosem lub wcześniej podgrzanym w garnuszku.
Całość posypujemy płatkami i polewamy balsamico-jak na zdjęciu.
Komentarze