Grillowane szparagi z boczkiem i serem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Wszędzie pojawiają się przepisy na ich różne zastosowanie. Ja chcąc umilić swój i męża dzień specjalnie na naszą dzisiejszą rocznicę ślubu przygotowałam Grillowane szparagi z boczkiem i serem. Dla nas to połączenie idealne szparagi które ja uwielbiam i boczek któr

  • 30 min

Składniki:

  • 15 szt. białych szparag
    15 plasterków boczku (najlepiej, by był długi)
    200g żółtego sera
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Grillowane szparagi z boczkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi opłukujemy, osuszamy.
    Odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy zaczynając ok.1 cm poniżej główki.
    Najlepiej jest obierać szparagi na desce gdyż są delikatne, a w ten sposób ich nie połamiemy.
    W wysokim garnku zagotowujemy wodę pod koniec dodając sól (woda zagotuje się szybciej bez soli i pod przykryciem).
    Następnie do wrzątku wkładamy szparagi tak by pączki wystawały ponad powierzchnię wody.
    Gotujemy przez 3 minuty.
    Po tym czasie szparagi wyciągamy i wkładamy do miski z lodowatą wodą na 1-2 minuty.
    Po upływie tego czasu szparagi wyciągamy.
    Ser żółty i boczek kroimy w plastry.
    Każdy szparag owijamy serem i boczkiem.
    Skrapiamy oliwą z oliwek.
    Moje szparagi dzięki interwencji kulinarnej synka mają jeszcze posypkę z oregano, która wyszła rewelacyjna - ale jak wiadomo przy dzieciach nic nie można zaplanować.
    Układamy na grillu i grillujemy aż boczek się zrumieni, a ser rozpuści.
    Po tym czasie szparagi ściągamy na talerz i przyprawiamy pieprzem.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Sery Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować