Grillowane steki z karkówki teriyaki z lekką sałatką z pomidorów malinowych

0 (0 ocen)

Wspaniała propozycja na obiad dla osób, które lubią zjeść kawał porządnego mięsa. Soczyste, grillowane steki z karkówki wieprzowej, w sosie teriyaki z kolorowym pieprzem. Do tego lekka sałatka ze słodkich pomidorów malinowych i cebuli czosnkowej. Pycha!

Składniki:

  • Na 2 duże steki:
    -40 dag karkówki wieprzowej bez kości
    -2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
    -1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    -2 łyżki oleju rzepakowego
    -6 łyżek sosu teriyaki

    Sałatka:
    -3 duże pomidory malinowe
    -1 cebula czosnkowa
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Stek

Grillowane steki z karkówki teriyaki z lekką sałatką z pomidorów malinowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dzielimy na 2 kotlety. Lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię (steki mają być grube). Nacieramy pieprzem kolorowym. Olej, sos teriyaki oraz słodką paprykę dokładnie mieszamy w misce. Wrzucamy steki, dokładnie nacieramy marynatą, wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
  • 2. Steki grillujemy po około 7-8 minut z każdej strony (na grillu lub patelni grillowej). W czasie, gdy się grillują przygotowujemy sałatkę: pomidory myjemy i kroimy w grubą kostkę, mieszamy z drobno posiekaną cebulką i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Gotowe steki układamy na talerzach z dużą porcją sałatki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować