Grillowana wołowina z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon grillowy jeszcze trwa, więc polecamy wam pyszne połączenie wołowiny z mozzarellą, podane z sosem pomidorowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
    2 kulki mozzarelli
    1 jajko
    bułka tarta
    sól,pieprz
    Sos:
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    500 g świeżych pomidorów
    1 łyżka oliwy z oliwek
    garść świeżej bazylii
    sól, pieprz

Grillowana wołowina z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy na najmniejszych oczkach.
    Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, zagęszczamy bułką tartą. Mięso dzielimy na 4 porcje. Każdą kulkę sera dzielimy na pół. Tak przygotowany ser (1/2 kulki) owijamy mięsem, rozpłaszczamy. Przygotowane kotlety grillujemy z obu stron.
    Cebulę razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory (sparzone i obrane ze skórki) pokrojone w kostkę. Całość dusimy przez 15-20 min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy z posiekaną bazylią. Podajemy z grillowanymi kotletami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy