Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty

0 (0 ocen)

Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren.

Składniki:

  • Polenta:
    0,5 szklanki mąki kukurydzianej
    0,5 szklanki zimnej wody
    0,5 łyżeczki soli
    1,5 szklanki wrzątku
    1 szklanka startego żółtego sera
    Salsa:
    1 pomidor
    1 czerwona papryka
    2 łyżki natki pietruszki
    1 łyżeczka mięty
    0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek
    Sól, Pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Ziarna sezamu, pestek dyni, słonecznika i suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Salsa Polenta

Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polenta:
    W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut, często mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut.
    Salsa:
    Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Grill Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować