Domowy sos z pieczonych warzyw podany z delikatną , grillowaną polędwiczką wieprzową. Ta para jest tak idealna że jedząc można bez ustanku rozkoszować się jej smakiem.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa ( 0k.500g.)
sól , pieprz
Sos pomidorowo-paprykowy:
1 duża czerwona papryka
2 twarde pomidory
oliwa z oliwek
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki pieprzu
Grillowana polędwiczka wieprzowa z sosem z pieczonej papryki i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę , umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
Mięso natrzeć solą i pieprzem , odstawić na noc do lodówki.
2.Sos: Paprykę pozbawić gniazda nasiennego pokroić w paski.
Pomidory pokroić w czwórki.
Warzywa ułożyć w blaszce do pieczenia , skropić oliwą.
Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( aż skórka zacznie odchodzić i robić się spieczona)
Upieczone warzywa pozbawić skórek , przełożyć do garnka , zalać bulionem oraz dodać przyprawy.
Doprowadzić do zagotowania.
Sos zmiksować blenderem na gładki krem.
3.Polędwiczkę wieprzową pokroić w 2 cm. plastry , lekko rozbić w dłoniach.
Patelnię grillową lub grilla elektrycznego nagrzać , smażyć mięso na rumiano z obu stron.( ok 2 min z każdej strony uważając by nie przesuszyć polędwiczki)
4.Na talerze wyłożyć porcję sosu oraz mięsa.
Podawać z ryżem lub kaszą.
Komentarze