Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej

4.5 (152 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezon grillowy trzeba koniecznie wykorzystać :) Przedstawiam Wam propozycję na kurczaka marynowanego balsamicznym vinaigrette podanego na szpinakowej sałatce z oliwkami - PYCHA!!!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KURCZAK:
    - pierś z kurczaka: 600 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - rozmaryn suszony: 1 łyżeczka
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - sok z limonki: 1 łyżeczka
    - pietruszka zielona: 1 łyżeczka
    - kolendra świeża: 1 łyżeczka
    SAłATKA:
    - szpinak świeży: 250 gramów
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - oliwki zielone: 150 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok

Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka umyć przekroić każdą pierś wzdłuż na 2-3 plastry. W miseczce połączyć sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, ocet balsamiczny, oliwę, sok z limonki, pietruszkę i kolendrę - dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, odstawić minimum na 30 minut.
  • 2. W tym czasie szpinak dokładnie umyć, osuszyć.
  • 3. Piersi z kurczaka grillować ok 3 minut z każdej strony, odstawić na kilka minut.
  • 4. Na talerzu ułożyć szpinak i oliwki, skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek, na górę ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka - Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować