Grillowana cukinia z warzywami i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, kilka razy zmieniając wodę, następnie odsączyć na sitku. Przelać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Do garnka z grubym dnem wlać szklankę zimnej wody, dodać kaszę. Doprowadzić do wrzenia, zamieszać kaszę w garnku / tylko teraz mieszamy, później gotujemy bez mieszania /. Gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn, teraz należy ją zamieszać.
2.Cukinię przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ i odłożyć na bok. Połówki cukinii oprószyć lekko solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek. Grillować na patelni grillowej lub w piekarniku po 5 minut z każdej strony.
3.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła, dodać cebulę i dusić na wolnym ogniu, aż będzie szklista, pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać odłożony miąższ cukinii i przez chwilę razem dusić. Następnie dodać pokrojone warzywa, kukurydzę,ugotowaną kaszę jaglaną, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Odstawić z ognia.
4.Do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem włożyć połówki cukinii wypełnione farszem. Na wierzchu ułożyć kawałki sera mozzarella.
5.Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 15 minut /najlepiej sprawdzić widelcem czy cukinia jest już odpowiednio miękka w środku, jeśli jest jeszcze twarda, piec trochę dłużej/.
Komentarze