Grillowany kurczak z sosem winno –wiśniowym

0 (0 ocen)

Smak i aromat niebiański… Idealny na romantyczny obiad lub kolację… Wino, wiśnie i lubczyk… Połączenie idealne!

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
    Ostra przyprawa do kurczaka
    1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw (Vegeta)
    2 łyżeczki liści lubczyku
    100 g świeżych wiśni
    50 ml białego wytrawnego wina
    100 g ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wina Grill

Grillowany kurczak z sosem winno –wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą warzywną. Mięso układamy w misce, podlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem wiśniowym. Miskę odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie filet z kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dodatkowo wlewamy marynatę do środka. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy do miękkości mięsa (od czasu do czasu sprawdzamy miękkość szpikulcem). Pod koniec otwieramy paczuszki i wyjmujemy filet na ruszt, żeby się przypiekł z wierzchu. Kurczaka podajemy na wcześniej ugotowanym ryżu, polewamy sosem powstałym w foli aluminiowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować