Uwielbiam grillowany drób i sałatkę caprese, więc smak dania, które przygotowałam było idealne. Świeżość sałatki idealnie współgra z intensywnym smakiem mięsa.
40 min
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
pół łyżeczki papryki w proszku
pół łyżeczki oregano
1 spory pomidor
4 plastry mozzarelli
świeża bazylia
sól
pieprz
oliwa
Grillowany kurczak caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób marynatę z oliwy, pieprzu, soli, oregano, papryki w proszku i czosnku. Następnie wetrzyj ją w umyte mięso. Kurczaka wstaw na parę godzin do lodówki.
2.Rozgrzej patelnię grillową. Na gorącej połóż mięso i przykryj patelnię pokrywką (ja jej nie mam, więc przykryłam folią aluminiową). Grilluj kilka minut (u mnie około 6). Następnie przewróć mięso, przykryj patelnię pokrywką i ponownie smaż około 6 minut. Zwróć uwagę, że czas grillowania zależy od wielkości i grubości piersi oraz ognia, więc sprawdź mięso zanim uznasz, że jest gotowe.
3.Kiedy mięso będzie się grillować pokrój pomidora na plastry.
4.Gotowego i gorącego kurczaka zdejmij z patelni, ułóż na każdej piersi po dwa plastry mozzarelli i pomidora. Zawiń talerz folią aluminiową i pozwól mięsu "odpocząć" przez kilka minut. Pod wpływem gorąca delikatnie zmięknie ser.
Komentarze