Grillowany kurczak caprese

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam grillowany drób i sałatkę caprese, więc smak dania, które przygotowałam było idealne. Świeżość sałatki idealnie współgra z intensywnym smakiem mięsa.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    pół łyżeczki papryki w proszku
    pół łyżeczki oregano
    1 spory pomidor
    4 plastry mozzarelli
    świeża bazylia
    sól
    pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany kurczak caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób marynatę z oliwy, pieprzu, soli, oregano, papryki w proszku i czosnku. Następnie wetrzyj ją w umyte mięso. Kurczaka wstaw na parę godzin do lodówki.
  • 2. Rozgrzej patelnię grillową. Na gorącej połóż mięso i przykryj patelnię pokrywką (ja jej nie mam, więc przykryłam folią aluminiową). Grilluj kilka minut (u mnie około 6). Następnie przewróć mięso, przykryj patelnię pokrywką i ponownie smaż około 6 minut. Zwróć uwagę, że czas grillowania zależy od wielkości i grubości piersi oraz ognia, więc sprawdź mięso zanim uznasz, że jest gotowe.
  • 3. Kiedy mięso będzie się grillować pokrój pomidora na plastry.
  • 4. Gotowego i gorącego kurczaka zdejmij z patelni, ułóż na każdej piersi po dwa plastry mozzarelli i pomidora. Zawiń talerz folią aluminiową i pozwól mięsu "odpocząć" przez kilka minut. Pod wpływem gorąca delikatnie zmięknie ser.
  • 5. Podawaj na ciepło ze świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Kurczak Mozzarella Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować