Grillowany kurczak

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wyśmienita chwila smakoszy ceniących smak grillowania .

  • 40 min

Składniki:

  • -pierś z kurczaka,cała
    -mieszanka sałat (np.z lidla)
    -papryka czerwona/zielona
    -suszone pomidory
    -1/2 puszki fasoli konserwowej
    -3-4 łyżki kaparów
    -przyprawa do grosa
    -sól,pieprz,oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszy krok to przygotowanie marynaty do piersi z kurczaka. W tym celu do miseczki wlewamy kilka łyżek oliwy (3-5), dodajemy przyprawy gyros oraz odrobinę soli i pieprzu. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, ale nie na drobne. Chodzi nam o to tylko aby się łatwiej grillowało.
  • 2. Następnie do pokrojonego kurczaka dodajemy uprzednio przygotowaną marynatę, dokładnie mieszamy aby kawałki kurczaka były całe pokryte marynatą.
  • Przysmażony kurczak 3. Tak przyrządzonego kurczaka odstawiamy najlepiej do lodówki na około 30 minut aby się nam ładnie zamarynował.W miedzy czasie warto przygotować pozostałe składniki. Paprykę kroimy w cieniutkie paski, pomidory suszone rozdrabniamy na drobne kawałki. Jeśli nie macie gotowej mieszanki sałat, wtedy proponuje użyć sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, ewentualnie zwykłej sałaty. Należy ją porozrywać na drobniejsze kawałki. Pamiętamy aby nigdy nie kroić sałaty nożem. To wszystko wrzucamy do jednego naczynia.
    Po wyciągnięciu kurczaka smażymy go używając grilla elektrycznego,w ostatecznosci można użyć piekarnika lub po prostu usmażyć kurczaka . Smażymy go aż zdobędzie ładną zapiekaną barwę .
  • 4. Po zgrillowaniu, czekamy aż kurczak ostygnie i dopiero wtedy kroimy w kosteczkę.
  • 5. Kiedy kurczak jest już ostudzony i pokrojony, czas połączyć ze sobą wszystkie składniki i zrobić z nich sałatkę! Wymieszane składniki doprawiamy oliwą z suszonych pomidorów. Nadaje ona sałatkom dużo dodatkowego i ciekawego aromatu.

    Życzę smacznego !

Porady

Kurczaka osobiście smażę na prostym grillu elektrycznego,w ostateczności można uzyć piekarnika lub po prostu usmażyć go . Po usmażeniu kurczaka czekamy,aż ostygnie i dopiero wtedy kroimy w kosteczkę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować