Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm.
Boczek ułożyć w misce i dokładnie pokryć koncentratem pietruszki.
Całość odstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę.
2.Po tym czasie mięso rozłożyć na kawałkach folii aluminiowej i delikatnie oprószyć solą z pieprzem.
Na wierzchu ułożyć po 1-2 plastrach cebuli.
Każdy kawałek (z cebulą) - szczelnie zawinąć w folię.
3.Zawiniątka umieścić na kratce - w rozgrzanym piekarniku.
(Kratka powinna być umieszczona na 3/4 wysokości piekarnika.)
Pod spodem - umieścić blachę, w którą będzie skapywał tłuszcz.
Gdy już tłuszcz będzie się wytapiał - do blachy należy nalać wody.
(Inaczej tłuszcz będzie przypalał się, co spowoduje dym i niemiły zapach.)
Mięso piec około 40 minut.
Porady
Koncentrat pietruszki można zrobić samemu. Pietruszkę należy zblendować i wymieszać z odrobiną oleju i soli.
Komentarze