Aromat tego dania, składającego się z grillowanej tureckiej kofty oraz zestawu dodatków pochodzących z wschodniego regionu Morza Śródziemnego budzi najwspanialsze wspomnienia z podróży.
Grill: smaki lewantu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugnieść mięso z pozostałymi składnikami, aby powstała jednolita masa.
2.Uformować "kiełbaski" długości około 10 cm i średnicy ok. 3 cm.
3.Grillować początkowo kilka minut średnim ogniu (2-3 na grillu gazowym), po czym, jeżeli to możliwe to zwiększyć moc (4 na grillu gzowym), aż do zbrązowienia.
4.Kofta idealnie komponuje się z hummusem, cacikiem (czyli turecką wersją popularnej greckiej potrawy) oraz sałatą. Przepisy na nie podaję kolejnych wpisach. Smacznego!
5.Informacje dodatkowe: w kuchni wschodniośródziemnomorskiej i arabskiej jedną z najważniejszych ról odgrywają przyprawy i świeże zioła. Te ostatnie można z łatwością uprawiać w sezonie wiosenno-letnim w ogrodzie, na balkonie czy nawet w doniczkach w kuchni. Dzięki nim nawet najzwyklejsza potrawa zyska niepowtarzalny smak :)
Komentarze