Griwech - algierski chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku roztopić cukier, ciągle mieszając i nie dopuszczając do zbyt ciemnego koloru. Zmniejszyć ogień, dolać wodę i pokrojone plasterki cytryny. Uważać żeby się nie poparzyć!. Teraz już nie mieszamy. Gotować około 30 min, aż zaczną się robić bąbelki, a syrop będzie lepki. Odstawić do przestudzenia.
Do miski wsypać przesianą mąkę, sól i drożdże. Zrobić wgłębienie i wlać schłodzone masło. Rozetrzeć wszystkie składniki na kruszonkę. Jajko dodać do kruszonki. Wymieszać i dodawać stopniowo wodę (około 1/3 szklanki) do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Podzielić na dwie części, włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 45 minut.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki prostokąt. Pokroić na paski o szerokości ok 10 cm. Każdy pasek pociąć na prostokąty o wymiarach 10 x 12 cm. Wewnątrz każdego prostokąta zrobić 8 nacięć i złożyć na pół.
Zlepić górę i dół, rozchylić w połowie paseczki i przewinąć jak faworki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Lekko przestudzone zanurzyć w glazurze i odłożyć na kratkę do obcieknięcia.
Komentarze