Griwech - algierski chrust

0 (0 ocen)

To danie w Algierii przygotowywane jest na ważne rodzinne uroczystości. Ja proponuję go na tłusty czwartek.

Składniki:

  • ;
    25 dag mąki pszennej
    6 dag roztopionego masła
    pół łyżeczki suchych drożdży
    1 jajko
    szczypta soli
    ciepła woda
     
    Składniki na glazurę;
    25 dag cukru kryształu
    250 ml wody
    kilka plasterków cytryny
     
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki Syropy

Griwech - algierski chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztopić cukier, ciągle mieszając i nie dopuszczając do zbyt ciemnego koloru. Zmniejszyć ogień, dolać wodę i pokrojone plasterki cytryny. Uważać żeby się nie poparzyć!. Teraz już nie mieszamy. Gotować około 30 min, aż zaczną się robić bąbelki, a syrop będzie lepki. Odstawić do przestudzenia.
    Do miski wsypać przesianą mąkę, sól i drożdże. Zrobić wgłębienie i wlać schłodzone masło. Rozetrzeć wszystkie składniki na kruszonkę. Jajko dodać do kruszonki. Wymieszać i dodawać stopniowo wodę (około 1/3 szklanki) do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Podzielić na dwie części, włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 45 minut.
    Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki prostokąt. Pokroić na paski o szerokości ok 10 cm. Każdy pasek pociąć na prostokąty o wymiarach 10 x 12 cm. Wewnątrz każdego prostokąta zrobić 8 nacięć i złożyć na pół.
    Zlepić górę i dół, rozchylić w połowie paseczki i przewinąć jak faworki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Lekko przestudzone zanurzyć w glazurze i odłożyć na kratkę do obcieknięcia. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować