Greckie Souvlaki

4.5 (174 ocen)

Do zrobienia tego dania zachęcił mnie mój Narzeczony, który przebywając na wakacjach w Grecji, bardzo polubił tą potrawę.

Składniki:

  • Składniki na ciasto ( pity)
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oliwy lub oleju
    1 paczka suchych drożdży ( 7g)

    Wypełnienie:
    - 500 g mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka )
    - 1 duży dojrzały pomidor
    - sok z 1 cytryny
    - niepełna szklanka oleju ( ok 200ml)
    - sól
    - pieprz
    - oregano
    - przyprawa do gyrosa
    - 1 czerwona papryka
    - sos tzatzyki
    - średnia garść frytek

    Dodatkowo:
    - szaszłyki
    - folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Greckie souvlaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć do miski, oprószyć przyprawami zalać 60 ml oleju i wstawić na godzinę do lodówki.

    Pozostały olej wymieszać z sokiem z 1 cytryny.
  • 2. Wyrobić ciasto na pity. Do miski wsypać mąkę,sól, cukier, drożdże. Dokładnie wymieszać, następnie dodać olej i odrobinę wody. ( tyle aby wyrobić ciasto).
    Zagniecioną kulę odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Zamarynowane mięso piec w piekarniku 40 minut. Po 30 minutach do mięsa dołożyć pokrojoną w grubą kostkę i nadzianą na szaszłyki czerwoną paprykę. ( Potrzebne będą 2 szaszłyki )
  • 4. Frytki usmażyć na głębokim oleju,
  • 5. Ciasto na pity, dzielimy na połowę i z każdej części rozwałkowujemy średni krążek,( w razie potrzeby podsypać mąką ) Każdy podsmażamy na patelni na rumiano z niewielką ilością tłuszczu.
  • 6. Upieczone mięso nadziewamy na szaszłyki( Ma wyjść 4 szaszłyki) i zanurzamy w oleju zmieszanym z cytryną. Odkładamy na talerz i posypujemy jeszcze raz przyprawami.
  • 7. Usmażone krążki smarujemy olejem zmieszanym z cytryną, następnie kładziemy szaszłyki z mięsem i papryką ( 3 szaszłyki na jedną porcję 2 z mięsem jeden z papryką ). Dokładamy frytki, pokrojonego pomidora, na koniec polewamy sosem sos tzatzyki.
  • 8. Zapełniony krążek zwijamy w stożek i wzmacniamy folią aluminiową,.

Porady

- Frytki i smażenie krążków najlepiej przygotować na chwilę przed końcem pieczenia mięsa. Wtedy wszystkie elementy souvlaków będą ciepłe. - Szaszłyki można też przygotować na grillu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pita

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować