Greckie ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasteczka są kruche, chrupiące i idealnie pasują do kawy czy herbaty.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • (30 sztuk)
    30 g masła/margaryny
    80 g cukru pudru
    1 żółtko
    30 ml mleka
    20 ml whisky (użyłam rumu) (*)
    50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych)
    50g orzechów nerkowca (drobno posiekanych)
    200g mąki pszennej
    3g proszku do pieczenia (około 3/4 łyżeczki)
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania ciastek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Greckie ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05sthmb 1. Masło/margarynę utrzeć na puszystą masę.
    Ciągle ucierając - dodać cukier puder, żółtko, mleko, whisky i drobno posiekane orzechy.
    Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
  • image-1imna8h 2. Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut).
  • image-1j24k93 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać z niego okrągłe ciasteczka (mniej więcej o średnicy 5-6 cm).
  • image-0eaxhbg 4. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec około 20 minut w 160 stopniach.
    (Powinny być lekko zarumienione.)
  • 5. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

(*) Alkohol absolutnie nie jest wyczuwalny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Pistacje Orzechy nerkowca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować