Pierwszy raz robiłam grahamki na zakwasie. Żeby przyspieszyć czas oczekiwania dodałam odrobinę drożdży.
Składniki:
Zaczyn:
40 g czynnego zakwasu żytniego
60 ml wody
100 g mąki pszennej typ 750
2 g drożdży
Ciasto:
cały zaczyn
250 g mąki pszennej typ 500
100 g mąki pszennej razowej typ 1850
1 łyżka miodu
5 g drożdży
1 łyżka oleju
11 g soli
240 ml wody
Grahamki na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z wodą, dodać pozostałe składniki zaczynu. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. W drugiej misce wymieszać obie maki z solą. Drożdże ( do ciasta) wymieszać z miodem.
2.Do sypkich składników dodać zaczyn, drożdże, olej i wodę. Wyrabiać ciasto 15 minut, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
3.Po 30 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4.Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 8 - 10 części.
5.Formować okrągłe lub owalne bułeczki. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie spryskać wodą, naciąć przez środek i wstawić do piekarnika z temp. 200 st. po pięciu minutach zmniejszyć do 180 st. i piec jeszcze 25 - 30 minut.
Komentarze