Grahamki na zakwasie

5 (152 ocen)

Pierwszy raz robiłam grahamki na zakwasie. Żeby przyspieszyć czas oczekiwania dodałam odrobinę drożdży.

Składniki:

  • Zaczyn:
    40 g czynnego zakwasu żytniego
    60 ml wody
    100 g mąki pszennej typ 750
    2 g drożdży
    Ciasto:
    cały zaczyn
    250 g mąki pszennej typ 500
    100 g mąki pszennej razowej typ 1850
    1 łyżka miodu
    5 g drożdży
    1 łyżka oleju
    11 g soli
    240 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Grahamki na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Drożdże wymieszać z wodą, dodać pozostałe składniki zaczynu. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. W drugiej misce wymieszać obie maki z solą. Drożdże ( do ciasta) wymieszać z miodem.
  • Ciasto 2. Do sypkich składników dodać zaczyn, drożdże, olej i wodę. Wyrabiać ciasto 15 minut, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto 3. Po 30 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Ciasto 4. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 8 - 10 części.
  • Bułki 5. Formować okrągłe lub owalne bułeczki. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie spryskać wodą, naciąć przez środek i wstawić do piekarnika z temp. 200 st. po pięciu minutach zmniejszyć do 180 st. i piec jeszcze 25 - 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować