-500g mąki (ja użyłam: 200 g mąki graham; 200 g mąki żytniej razowej; 100 g mąki pszennej)
-330 ml letniej wody
-1 jajo
-2 łyżki oliwy z oliwek lub 1 łyżka masła
-2 łyżki mleka
-1 op. drożdży instant (są lepsze od świeżych, bo nie pozostawiają nieprzyjemnego posmaku drożdży)
-sól do smaku
-dowolne ziarna
-rozkłócone jajo do posmarowania bułek
Grahamki żytnio-razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie lub umieszczamy w automacie do wypieku chleba i ustawiamy program "ciasto zagniatane" (tylko zagniatanie ciasta - bez pieczenia). Jeśli wyrabiamy ręcznie - zagniatamy dokładnie i odstawiamy na 20 min., by ciasto odpoczęło. Następnie raz jeszcze zagnieść i formować bułki. Posmarować jajem, posypać ziarnami (docisnąć delikatnie) i piec na papierze do pieczenia ok. 30 min w 190 st. C. Najbezpieczniej jest sprawdzać bułki patyczkiem. Studzić na kratce.
Komentarze